Գյումրիում ներառական հացի փուռ ու սրճարան կբացեն

Շուտով կիրականանա դաունի սինդրոմ ունեցող գյումրեցի Միքայել Սահակյանի երազանքը՝ նա կաշխատի ներառական հացի փռում

Բազմակի հաշմանդամություն ունեցող երեխաների «Էմիլի Արեգակ» կենտրոնի նախաձեռնությամբ ամռանը Գյումրիում կբացվի Հայաստանում առաջին ներառական հացի փուռը և սրճարանը։ Ծրագրի նպատակը հաշմանդամություն ունեցող անձանց համար աշխատատեղերի ստեղծումն է:

Հայաստանի մեծությամբ երկրորդ քաղաքում գործող կենտրոնում հացի փռի ու սրճարանի ապագա աշխատակիցներն արդեն մի քանի ամիս է՝ խոհարարություն ու հաց թխել են սովորում: 20-ամյա Միքայել Սահակյանը, ով դաունի սինդրոմ ունի, արդեն մի քանի տեսակի հաց է կարողանում թխել։ Ասում է՝ իր թխածը շատ համով է: Միքայելը մի երազանք ունի՝ «մեծ վարպետ կուզեմ եղնիմ, փող աշխատիմ, մի 100 հազար․․․»:

«Էմիլի արեգակի» խոհարար Անահիտ Ավդալյանը հենց առաջին օրվանից է նկատել, որ Միքայելին հետաքրքրում է հաց թխելու պրոցեսը։ Տիկին Անահիտը վստահ է, որ երիտասարդը կկարողանա ինքնուրույն հացի փուռ աշխատեցել: «Ես իր մեջ նկատեցի հացթուխին, իրեն հենց առաջին օրը շատ հետաքրքրեց խմորը, մոտեցավ, ձեռք տվեց, շատ հարցեր տվեց: Ինքը կարող է, բայց իհարկե՝ վերահսկողությունը պետք է»,- ասաց Անահիտ Ավդալյանը: Կենտրոնի շահառուներից է նաև 20-ամյա Վարդուհի Հովհաննիսյանը, ով մանկական ուղեղային կաթված է տարել։ Նա էլ հիմնականում աղցաններ է պատրաստում, բանջարեղեն մաքրում։

Այս ծրագրի հիմնական նպատակը չափահաս դարձած հաշմանդամություն ունեցող անձանց համար աշխատաշուկայում տեղ գտնելն է։ Ներառական հացի փուռ և սրճարան աշխատեցնելու ծրագիրն առաջին սոցիալական բիզնես-հնարավորությունն է հաշմանդամություն ունեցող երիտասարդների համար, ասում է արդեն 2,5 տարի գործող «Էմիլի Արեգակ» կենտրոնի տնօրեն Տիգրանուհի Հակոբյանն ու հավելում․ «Բիզնես՝ սոցիալական նպատակով, մենք այսպես ենք ասում»:

«Ներառական հացի փուռ ու սրճարան» ծրագիրն ամբողջությամբ ֆինանսավորելու է Եվրամիությունը՝ տրամադրելով շուրջ 300 հազար եվրո: