Ուսումնասիրություններն անցկացվել են հայ, ամերիկացի եւ իռլանդացի գիտնականների խմբի կողմից: Հնագիտական միջազգային արշավախմբի ղեկավար եւ հայկական կողմի պատասխանատու Բորիս Գասպարյանի խոսքով, սա աշխարհի ամենահին գինու հնձանն է:
«Հնագիտական տվյալները համալիր կերպով հուշում են, որ այդտեղ հաստատապես գինի են արտադրել 6000 տարի առաջ», - երեքշաբթի օրը «Ազատություն» ռադիոկայանին տված հարցազրույցում ասաց գիտնականը:
Բորիս Գասպարյանն ասում է, որ հնձանի շրջակա տարածքում հայտնաբերվել են նաեւ դիակների մասունքներ:
«Այդտեղ նպատակը ոչ թե եղել է գինի պատրաստելը եւ պահեստավորելը, այլ պատրաստված գինին ուղղակի թաղման ծեսում օգտագործելը, որովհետեւ դարեր շարունակ միշտ մահացածների հետ գինի են դրել», - նշեց նա:
Հայտնաբերված խաղողի կորիզները այժմ գտնվում են ԴՆԹ հետազոտության փուլում` պարզելու, թե խաղողի ի՞նչ տեսակից է պատրաստվել գինին, արդյո՞ք այդ տեսակները կապված են այսօր այդ տարածաշրջանում աճեցվող ավանդական տեսակների հետ, թե՞ ոչ:
«Կորիզների նախնական դիտարկումը ցույց է տալիս, որ 6000 տարի առաջ արդեն մենք ունենք մշակովի խաղող», - նշեց նա:
Հայաստանի գինեգործների միության նախագահ Ավագ Հարությունյանը կարեւորում է այս իրադարձությունը, ասում է, որ սրանից պետք է Հայաստանում կարողանան օգտվել խաղողագործության եւ գինեգործության զարգացման առումով:
«Հայկական գինիները շատ հեշտությամբ կմտնեն միջազգային շուկա: Մենք ունենք խաղաքարտեր, հուսանք` կառավարությունը կկանգնի մեր կողքին», - ասում է գինեգործների միության նախագահը:
«Հնագիտական տվյալները համալիր կերպով հուշում են, որ այդտեղ հաստատապես գինի են արտադրել 6000 տարի առաջ», - երեքշաբթի օրը «Ազատություն» ռադիոկայանին տված հարցազրույցում ասաց գիտնականը:
Բորիս Գասպարյանն ասում է, որ հնձանի շրջակա տարածքում հայտնաբերվել են նաեւ դիակների մասունքներ:
«Այդտեղ նպատակը ոչ թե եղել է գինի պատրաստելը եւ պահեստավորելը, այլ պատրաստված գինին ուղղակի թաղման ծեսում օգտագործելը, որովհետեւ դարեր շարունակ միշտ մահացածների հետ գինի են դրել», - նշեց նա:
Հայտնաբերված խաղողի կորիզները այժմ գտնվում են ԴՆԹ հետազոտության փուլում` պարզելու, թե խաղողի ի՞նչ տեսակից է պատրաստվել գինին, արդյո՞ք այդ տեսակները կապված են այսօր այդ տարածաշրջանում աճեցվող ավանդական տեսակների հետ, թե՞ ոչ:
«Կորիզների նախնական դիտարկումը ցույց է տալիս, որ 6000 տարի առաջ արդեն մենք ունենք մշակովի խաղող», - նշեց նա:
Հայաստանի գինեգործների միության նախագահ Ավագ Հարությունյանը կարեւորում է այս իրադարձությունը, ասում է, որ սրանից պետք է Հայաստանում կարողանան օգտվել խաղողագործության եւ գինեգործության զարգացման առումով:
«Հայկական գինիները շատ հեշտությամբ կմտնեն միջազգային շուկա: Մենք ունենք խաղաքարտեր, հուսանք` կառավարությունը կկանգնի մեր կողքին», - ասում է գինեգործների միության նախագահը: